Kiss Attila Esküvői DJ

Tudástár – A polgári szertartás menete és zenei tippek

A Polgári szertartás az esküvői talán legfontosabb pillanata. Szépségét még tovább tudjuk növelni, ha egy általunk választott helyszínre költöztetjük, amire manapság már (némi felár ellenében) mindegyik anyakönyvvezető és szertartásvezető nyitott. A helyszínnel együtt a zenék kiválasztására is van lehetőség, esküvő DJ-ként ehhez szeretnék az alábbiakban egy kis segítséget adni.

Polgári esküvői szertartás zenéi, szertartás hangosítás esküvő DJ-vel

A bevonulás

Tipp #1: A házasságkötő termekben minden esetben van hangosítás, és sokszor a szertartás zenéi is kötöttek, néhány esetben azonban van lehetőség arra, hogy itt is saját zenére vonulhasson be az ifjú pár. Ilyenkor mindig érdemes egyeztetni arról is, milyen formátumban hozzátok el a zenét a hangtechnikusnak, sőt érdemes kipróbálni is előtte, rendben megy-e a lejátszás.

Tipp #2: Az anyakönyvvezetők 50-100 ezer Ft-ot kérnek egy kihelyezett polgári szertartásért, de arra ügyeljünk, hogy ebben az árban általában csak “a saját jelenlétüket” adják, vagyis az anyakönyvvezető szállításáról ill. a szertartás hangosításról, a díszítésről, székekről és terített asztalról, koccintáshoz szükséges pezsgőről és poharakról, gyertyáról, virágról, stb.-ről nekünk kell gondoskodnunk. A szertartás hangosítást bármelyik esküvő DJ vagy zenekar szívesen elvállalja.

Tipp #3:  Elakadtál az anyakönyvvezetővel? Nem elérhető már a nagy napon vagy csak nem szimpatikus számotokra? Ennek a problémának a megoldására is épült már ki szolgáltatói csoport: a szertartásvezetők. Röviden a lényeg: hétköznap két tanúval a hivatalban megkötitek a házasságot, az esküvőn pedig egy nem valódi, de profi módon kivitelezett szertartáson a vendégeitek előtt is kimondjátok az “igen”-t. A partnerek menüpont alatt találsz néhány kiválóan dolgozó szertartásvezetőt.

Télen tartod az esküvőd?

Most 50% kedvezményt kapsz a DJ szolgáltatás árából.

TUDJ MEG TÖBBET!

aboutme1

A polgári szertartás zenéi

A hagyományos polgári szertartás az alábbiak szerint épül fel. Természetesen ettől el lehet térni, de ilyen esetben érdemes jelezni a DJ, hangosító felé is a dolgot.

A szertartás előtt
  • Gyülekező, vendég érkezés. A meghívottak elfoglalják a helyszínt. Kb. 20 percnyi zenei aláfestés ajánlott. Nekem van ide illő, bevált zenei válogatásom, de kiválaszthatod te is, mi szóljon.
A szertartás főbb pontjai
  • Bevonulás: A bevonulás pontos koreográfiáját ti döntitek el. A szokás az, hogy először a vőlegény édesanyja kíséretében, majd a menyasszony édesapjával bevonul. Az ifjú pár előtt a koszorúslányok és a tanúk is bevonulhatnak. Hossza a helyszín és a bevonuló személyek számának függvénye. Legtöbbször egy-két perc terjedelmű, tehát a kiválasztott zenétek egy része kitölti ezt a jelenetet.
  • Ezután az anyakönyvvezető beszédet tart, ami alá klasszikusan hangszerelt, ének nélküli (instrumentális) zenét javasolt választani. Ezt halkan a beszéd alá lehet keverni, így emelkedettebb lesz a beszéd hangulata. Hossza több részletben összesen kb. 15 perc, tehát érdemes min. 3-4 db szenét keresni hozzá. Ha kétnyelvű a szertartás és tolmács is beszél, akkor kétszer ilyen hosszú. Vigyázzunk: néhány anyakönyvvezető nem szereti, ha zene szól a beszéde alatt, ezért ezt érdemes előre tisztázni vele!
  • Kimondjátok a boldogító IGEN-t. Ennél a résznél nincs szükség zenére, hogy jól hallhatóak legyetek.
  • Csók, gyűrű húzás, aláírás, “közös dolog” (pl. homok öntés vagy gyertya gyújtás). Ezek az események szorosan egymást követik. Bár ott hosszabbnak fog tűnni, az egész nem több 2-3 percnél. A csók és a gyűrű húzás néhány másodpercig tart, az aláírás kb. egy perc. A “közös dolog” hossza attól függ, mit csináltok pontosan: a gyertya gyújtás néhány másodperc, a homokkal percekig is el lehet játszani. 🙂 Ezeket az eseményeket nem fontos különválasztani, de van rá lehetőség, hogy több dal is felcsendüljön. Kérem, hogy legalább egy dalt ehhez a jelenethez is válasszatok.
  • Ezután ismét az anyakönyvvezető beszél, és felvezeti a szülőköszöntést. (Folytatódik a beszéd alatti halk instrumentális zene.)
  • Szülő köszöntés. Ide érdemes egy külön zenét választani, hossza kb. 1 perc.
  • A szertartás végén az anyakönyvvezető gratulál, majd pezsgővel koccint a párral és a szülőkkel. Ide valamilyen vidám dalt érdemes választani.
  • Az ifjú pár kivonul. Választhattok egy kivonuló zenét, vagy szólhat tovább a gratuláció alatti vidám dal.
A szertartás után
 • Levezetés. A násznép elhagyja a helyszínt, vagy a helyszínen gratulációval, pezsgős koccintással folytatódik az esküvő programja. Hasonló stílus ajánlott, mint a gyülekezőnél.
További tudnivalók
 • A szertartás teljes hossza kb. 15-20 perc. Kétnyelvű szertartás esetén ennek a duplája.
 • A szertartásra mindig külön hangtechnikát viszek, így az esküvő alatt nem kell átpakolni a felszerelést.
 • Kétnyelvű szertartás esetén érdemes előre jelezni a hangosító felé, ha a tolmácsnak külön mikrofont kértek.
 • A szertartáshoz a hangtechnikát kb. negyed óra összerakni, így még az utolsó pillanatban is eldönthetitek, hogy kint vagy bent legyen a szertartás. (Pl. ha eső fenyeget.)
 • Nagy szélben nehéz mikrofonnal hangosítani.
Esküvő polgári szertartás zenék, esküvői DJ szertartás hangosítása.

A polgári szertartás

Milyen zenékkel érdemes még készülni az esküvőre?

A szertartáson kívül van még több olyan esemény az esküvőn, amire érdemes külön kiemelt zenét választani. Ilyenek többek között a nyitótánc és a torta behozatala. Ebben a bejegyzésben részletesen foglalkozom velük.

Milyen zenét válasszunk? – Tippek

Az alábbiakban összegyűjtöttem egy toplistát a leggyakrabban kért esküvős dalokból. Az elmúlt években volt alkalmam néhány zeneileg kitűnően összeállított szertartást hangosítani. A toplista alatt ezekből is találtok egy összeállítást.

Fontos megjegyezni, hogy a zenék kiválasztása mindig a pár döntése, szívetek joga a saját esküvőtökön kiválasztani a zenéket, bármilyen stílusúak is legyenek. Sokan szeretnétek egyediek lenni, bátran legyetek azok! Ha a lenti dalok nem tetszenek, akkor is érdemes átnézni, hiszen gondolatébresztőnek mindenképpen alkalmas az alábbi lista.

Tipp #3: Az alábbi klipeket pl a YTD Downloaderrel tudod letölteni a Youtube-ról. A “convert” fül alatt mp3-ba is át tudod alakítani a zenéket.

Polgári szertartás menete, esküvő zenék

Esküvő DJ-t keresel?

Kérj árajánlatot ide kattintva!

Az ajánlatkérés semmilyen kötöttséggel nem jár, és kb. 30 másodperc alatt elvégezhető.

Esküvői zenék toplista

Az alábbi dalok a szertartás bármely jelenetéhez, vagy akár nyitótánchoz is megfelelőek lehetnek.

John Legend – All Of Me
Ellie Goulding – Your Song
Ellie Goulding – How Long Will I Love You
Westlife – Beautiful In White
Yiruma – River Flows In You
Christina Perri – A Thousand Years
Ryann Darling – I Choose You
Ed Sheeran – Perfect
Ed Sheeran – Photograph
The Verve – Bitter Sweet Symphony
Savage Garden – Truly Madly Deeply
2Cellos – Moon River (Illetve további feldolgozások a 2Cellostól.)
Daniel Jang – Can’t Help Falling In Love (Illetve további feldolgozások Daniel Jangtól.)

Népszerű filmzenék esküvőre

A szertartás bármely jelenetéhez, vagy aláfestő zeneként.

Ludovico Einaudi – Una Mattina (Bakancslista)
Alan Silvestri – Forest Gump Theme
Lord Of The Rings – The Shire
Amelie Csodálatos Élete

Párok összeállításai

Íme néhány dallista, melyet azok a párok válogattak, akiknek én hangosítottam a polgári szertartását.

Eszti és Peti (Zongora alapú zenék)

Bevonuló zene: The Wind And The Wave – Chasing Cars
Aláíró zene: Ludovico Einlaudi – Una Mattina
Szülőköszöntő: You Raised Me Up (Piano cover)
Kivonulás: Brian Adams – Everything I Do

Angi és Tomi (’70-es évek dalai)

Bevonuló zene: The Carpenters – Can’t Smile Without You
Aláíró zene: The Carpenters – We’ve Only Just Begun
Szülőköszöntő: The Beatles – While My Guitar Gently Weeps
Kivonulás: Ray LaMontagne – You Are The Best Thing

Adri és Józsi (’80-as évek)

Bevonuló zene: Richard Marx – Right Here Waiting For You
Aláíró zene: Foreigner – I Want To Know What Love Is
Szülőköszöntő: Glenn Medeiros – Nothing Gonna Change My Love For You
Kivonulás: Kool And The Gang – Fresh

(továbbiak feltöltés alatt)

Gyülekező és levezető zenék a szertartás előttre és utánra

Bevonuló / kivonuló zenékInstrumentális zenék

Az anyakönyvvezető beszéde alá.
Aláíró, gyűrűhúzó, homoköntő zenék


Szülő köszöntő dalok

Szerencsére a magyar zeneirodalom több csodálatos, ide illő dalt is adott nekünk az elmúlt évtizedekben.És ha mindez nem lenne elég, a témával számos magyar és még több külföldi cikk foglalkozik, mint pl. ez az írás.

Bízom benne, hogy a fentiek elnyerték a tetszésedet, és sikerült megtalálni a megfelelő dalokat életetek e fontos eseményéhez. További sikeres esküvő szervezést kívánok!

Felkeltettem az érdeklődésed?

Kérj árajánlatot ide kattintva!