Sokan felteszik nekem a címben szereplő kérdést mióta főállású DJ lettem, úgyhogy mesélek egy kicsit arról, hogyan telnek a mindennapjaim.

Több, mint 10 évig, 2016. nyaráig mellékállásban, egyfajta hobbiként űztem a DJ-zést. Az egyetemi évek alatt ebből tartottam fenn magam, aztán a diplomaszerzés után én is elindultam a karrierépítés rögös útján. Ez legtöbbünknél nem egyszerű, nem hullik rögtön az ölünkbe az álommeló, ezt látom a barátaimon is. Sok évnyi önámítás után beláttam, hogy nem akarok közgazdászként dolgozni, nem érdekel a könyvelés, a pénzügy, a bankok világa.

A diplomaszerzéssel bizonyítottam magamnak, hogy képes vagyok erre is, de itt vége a “közgazdász” sztorinak, nem érezném jól magam, ha ezzel kellene foglalkoznom. Ebben az időszakban még főleg klubokban pörgettem a lemezeket, viszonylag alacsony gázsiért. Az évről évre egyre jobban leépülő vidéki klubéletben nem hittem, hogy a DJ-zésből komolyan meg lehet élni, így egy újfajta útkeresés kezdődött. Ezután több helyen is dolgoztam értékesítőként, az utolsó munkahelyemen kifejeztten élveztem is a dolgot. Volt sikerélményem és az előzőekhez képest korrekt fiztést is kaptam.

Azonban tavaly nyárra annyira beérett az esküvő és rendezvény DJ-zés, hogy a folyamatos hétközbeni hajtás és hétvégi éjszakázás miatt kezdtem kiégni, választani kellett, merre tovább. Felmondtam a munkahelyemen és fejest ugrottam ebbe a világba, amit azóta sem bántam meg.

A szórakoztatóipar átka

Mielőtt elmesélném, hogyan is áll össze egy DJ munkája, hadd osszam meg veletek, mivel is jár, ha teljesen fordított ritmusban élsz, mint az “átlagember”. Ugyanis az, hogy hétvégén 90%-ban foglalt vagyok, elég sok lemondással jár. A dátumaimat sokszor egy évre előre lekötik, nincs helye annak, hogy lemondjak egy rendezvényt, mert időközben kiderül, hogy legénybúcsú / ballagás / szülinapi buli / stb. lesz a baráti vagy rokoni körben adott dátumon. A legtöbb ilyen eseményen nem is tudok részt venni, vagy csak korlátozottan, ami sajnos a baráti kapcsolatok lassú elkopásával járhat. Ez ellen lehet és kell is tenni, de ez is külön erőfeszítést igényel. Ha ennyire eltérő a napi rutinod, az párkapcsolati nehézségeket is okozhat. Szerencsére mi jól megoldottuk a feleségemmel, erről lentebb mesélek.

kiss atila esküvő dj pult
A DJ pult megépítése kb. 2 órát vesz igénybe. Fotó: Pányoki B.- Brides And Grooms
Nyáron hajtás

A zenéből élők számára az év két részből áll: a nyári szezonban megpróbálnak annyi bulit bevállani, amennyit bírnak, hogy aztán télen regenerálódni lehessen. De télen kell foglalkoznod a vállalkozásod / produkciód fejlesztésével is.

Az esküvők szezonja május és szeptember között tart, ez kiegészül még egy-egy hónapnyi elő- és utószezonnal (április, október). Ebben a hét hónapban az egy-két kötelező szünet (baráti esküvő, családi esemény, egy hét nyaralás) mellett luxus kihagyni akárcsak egy hétvégét is, ilyenkor nyomni kell.

Jelenlegi meglátásom szerint akkor jó a szezon, ha legalább heti másfél esküvő / privát rendezvény van a naptáramban. Azért privát rendezvényt írok, mert sima klub zenélésből beleférne több is, ott nem kell hangtechnikát telepítened, hajnalban pakolnod, elég este 9-10 körül megjelenned és hajnalig táncoltatni a vendégeket. Egy privát rendezvényre készülni kell, utazni kell, bepakolni a sokszor kora délután kezdődő program előtt, hajnalban pedig összepakolni. Egy ilyen buli kb. 15 órányi folyamatos meló a helyszínen egy huzamban. Pihenni legtöbbször csak a vacsora alatt lehet. Két bulit még lehet bírni egymás után, de ha végig csinálok egy dupla hétvégét (péntek-szombat), akkor vasárnap sokszor meg sem tudok mozdulni a fáradtságtól. Vasárnap este nehezen alszom el a megborult bioritmusom miatt, így hétfőn délelőtt 10-11-től vagyok újra használható állapotban egy erős kávé után.

egy esküvő DJ mindennapjai, székesfehérvár, diófa étterem
Gyors egyeztetés a menyasszonnyal.

Neki is kell állnom dolgozni ilyenkor, hiszen a következő heti esküvő(k)re készülni kell (zeneletöltés, válogatás). Ez az ügyfél kívánságaitól függően csupán néhány percet vagy akár egy egész napot is igénybe vehet. Hétvégén sokszor e-mailezni sem marad idő, hétfőn mindig vár rám egy adag, indul az árajálat készítés, egyeztetés. Hétköznap délutánonként személyes találkozó a párokkal, ahol vagy szerződést kötünk egy későbbi időpontra, vagy már a részletekről egyeztetünk a közelgő esküvőjük kapcsán. Ilyenkor felmerül egy csomó kérdés, tanácsot kérnek tőlem, nem csak zenei ügyekben. Több, mint 100 esküvővel a hátam mögött mindig készségesen segítek a pároknak, hiszen az a cél, hogy egy jó esküvőt hozzunk össze. Egy hosszabb beszélgetéssel el tud menni a délután jelentős része. A szezonban nem ritka heti 3-4 ilyen találkozó sem. Ezeket igyekszem hétfőtől szerdáig intézni, ugyanis a feleségemmel van egy egyezségünk, hogy a csütörtöki nap szabadon marad. Ez a mi “vasárnapunk”, ilyenkor közös program van. Ő jógatanár, szerencsére úgy tudja szervezni a napját, hogy csütörtökre nem vállal oktatást. Ilyenkor jól feltőltődök a hétvégére is, hiszen másnap már újra péntek és kezdődnek az esküvők.

esküvő dj napjai, életstílus, lifestyle
Indul az éjszaka! Fotó: Németh Tamás

Biztosan van, aki bírja, de nekem heti két rendezvénynél többet nem jó bevállani. Persze egy-egy alkalom van minden nyáron, amikor több buli is összejön egy héten belül, ilyenkor előre készülök és végig is tudom vinni anélkül, hogy a minőség rovására menne, de hosszú távon oda kell figyelni, mennyit vállal az ember. Ebben a cikkben részletesen foglalkozom vele, mennyibe kerül egy Esküvő DJ. Ez az összeg napi bevételként szép summának tűnik, de nem lehet az év 365 napjára bulit vállalni.

Én is imádom a nyarat és a természetet, így igyekszem időt hagyni arra is, hogy élvezhessem ezt a csodás évszakot. A zenélés egyik nagy átka, hogy olyankor van a legtöbb szabadidőd, amikor – kis túlzással – az égvilágon semmit nem lehet csinálni, maximum havat lapátolni. 🙂

Mindenkinek fontos lenne rendszeresen sportolnia, de az éjszakázás és a hosszú műszakok világában ez kötelező, különben egész egyszerűen nem bírod. Kell az állóképessség, és az is, hogy egy kiadós futás után igazán kialudd magadat. Erre is kell időt szakítani.

A fent leírtak elég jól kitöltik az időmet a nyári szezonnak számító hét hónapban. Időnként egy-egy feszített időszak is összejön, és sokszor egyedül a csütörtöki nap az, amit szabadon töltök el. Ilyenkor vállalkozás fejlesztésre, ötletelésre nem sok idő marad. Persze lehetne durvábban csinálni, még többet vállalni, sok ilyen embert láttam már. Pl. Elon Musk szerint heti 100 órát kell dolgozni. Ha ennyit nem is, de heti 70 órát dolgoztam már huzamosabb ideig, és azt kell hogy mondjam: köszi, de kihagyom. Mindenkinek, aki ennyit dolgozik, szívből drukkolok, legyetek sikeresek! És ne kapjatok szívrohamot 45 évesen!

Télen pihenő

A szezonbeli hajtásnak október-novemberben vége, lehet egy kicsit lazítani. Ilyenkor van idő kikapcsolódni is: szeretek túrázni a természetben, és az október végi néhány héten mutatja az egyik legszebb arcát az erdő, amit igyekszem kihasználni. Természetesen bulik ilyenkor is vannak, de kevesebb.

A December viszont egy mini-szezonnak számít a karácsonyi céges bulik miatt, amit a Szilveszter zár le.

Az év első három hónapja enyhébb bulik szempontjából, de néhány esküvős felkérés ilyenkor is érkezik. Idén mindössze egy-két szabad szombatom maradt ebben az időszakban, szóval arról szó sem volt, hogy unatkoztam volna. Az év végi lánykérések és a januári esküvő kiállítások miatt hagyományosan sok érdeklődő keres fel az év első két hónapjában, ilyenkor a mindennapjaim szerves része az árajánlat készítés, e-mailezés, telefonálás.

Ebben az időszakban van a legtöbb időm a hosszabb távú dolgokkal foglalkozni: blogolni, a weboldallal foglalkozni, videót vágni, marketing anyagokat késztíteni. A honlapon található beszámoló videók vágására egyenként egy egész napom is rámehet, egy blogbejegyzés 2-3 óra alatt készül el.

Talán nem leplek meg ezzel az infóval, hogy a  bevételeim is a szezon vége felé csúcsosodnak ki. Ilyenkor gyűlik össze a forrás az évente esedékes technikai fejlesztésekre: jönnek az egyre modernebb, profibb és szebb felszerelések, amiket a ti szolgálatotokba állítok. Ezeket megfelelően kell kiválasztani, ami időnként sok utánajárással jár. Vásárlás után pedig le kell tesztelni, meg kell tanulni használni, ilyenkor erre is jut idő.

És persze sport: az évnek ebben a részében kell fejlesztenem az erőnlétemet és állóképességemet is, hogy bírjam az éjszakázást a szezonban. Súlyzós edzések és kardio egyaránt megy a konditeremben, és szerencsére az egyre nővekvő lefutott kilóméterek hosszából, elvégzett gyakorlatok számából és kinyomott súlyokból látszik a fejlődésem. Idén nyár végén többször is sikerült 10 km-t futnom (1:10 körüli szintidővel), ami valakinek napi rutin, de nekem hatalmas fejlődés a néhány évvel ezelőtti erőnlétemhez képest. Hála az engem felkérő pároknak, az esküvőkön nem szoktam éhezni, a szezonban összeszedett kalóriákat is ilyenkor kell leadni. 🙂 A mozgás melletti diétával akkor vagyok elégedett, ha 3-4 kiló lemegy ebben az időszakban.

Sok ez vagy kevés?

Volt egy pár munkahelyem, mielőtt főállású vállalkozó lettem, így van rálátásom arra is, amikor valaki a hagyományos munkarend szerint dolgozik. Munkahely és pozíció függő, kinek mennyi a valós, hatékonyan elvégzett munkaideje a munkahelyen eltöltött órákon belül, és hogy mivel tölti ki a maradékot. Egy valóban hajtós munkahelyen nem biztos hogy belefér, de nekem általában jutott idő arra, hogy munkaidőben elintézzek egy-két privát telefont, e-mailt, vagy gyorsan feladjak egy átutalási megbízást. Ezek mind-mind segítettek, hogy este hazaérve már csak lazítani kelljen. Több, mint 20 nap szabadságom is volt. Főállású vállakozóként azonban meg kell tanulni magunknak beosztani az időt (lehetőleg hatékonyan), nincs szabi, lógás, halogatás, és ha ezeket is figyelembe vesszük, egyáltalán nem dolgozom kevesebbet főállású DJ-ként, mint aki alkalmazottként dolgozik, csupán más beosztásban.

Esküvő DJ-t keresel?

Kérj árajánlatot ide kattintva!

Elakadtál a szolgáltatók kiválasztásánál? Keress megbízható szolgáltatókat a partnereim között!

A weboldalon cookie-kat ("sütiket") használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk látogatóinknak. A cookie beállítások igény esetén bármikor megváltoztathatók a böngésző beállításaiban.

Adatvédelmi beállítások elmentve!
Adatvédelmi beállítások

Amikor meglátogat egy webhelyet az tárolhat vagy lekérhet információkat a böngészőben, főként sütik formájában. Itt beállíthatja személyes cookie szolgáltatásokat.

Ezek a cookie-k szükségesek ahhoz, hogy a webhely működjön, és nem kapcsolható ki a rendszerünkben.

Az oldal működtetéséhez az alábbi technikai cookie-ek szükségesek
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Összes tiltása
Összes engedélyezése