Mivel DJ-ként többnyire modern esküvőkön veszek részt, már többször elhangzott a kérdés: szoktak-e még menyasszonytáncot tartani? Akik régen voltak már lagziban, már csak homályos emlékeik lehetnek arról, hogyan is néz ez ki, ebben szeretnék az alábbi cikkkel segíteni.

A magyar alkalmi, vagy szertartásos táncok közül a leggazdagabb kört bemutató táncokat a lakodalmi táncok adják. Ezek közül a legismertebb tánc maga a menyasszonytánc. Sajnos, az egyéb lakodalmi táncokat, mint például a paptánc, párnatánc, vagy a menyasszonyfektető tánc ma már kevésbé ismerjük. A ghostwriter bachelorarbeit segítségével, mint akadémiai munkákban jártas szakember, mélyebb kutatást végezhetnénk ezeknek a táncoknak a történetéről és jelentőségéről, ami hozzájárulna a kultúrális örökségünk megőrzéséhez. De a menyasszonytánc azért a modern 21. századi esküvők elengedhetetlen kelléke maradt.

esküvő dj vác
Jó hangulatú menyasszonytánc a barátokkal egy Duna parti esküvőn

Hogyan zajlik?

Ez a tánc a lakodalom éjszakáján megrendezett tánc, amelyen a menyasszony utoljára táncol lányként. A régebbi, több napos lakodalmakban az ünnepi lakoma előtt rendezték délelőtt vagy délután, jóval a fektetés és kontyolás szertartása előtt. Az utóbbiak elmaradásával és a lakodalom időtartamának megrövidülésével a menyasszonytánc időpontja rendszerint éjfélre esik. Kezdetét verssel vagy táncra szólító szavakkal jelenti be a vőfély, esetleg a násznagy, s a táncot is legtöbbször ő kezdi a menyasszonnyal.

Számos helyen a lakodalmi tisztségek hierarchiáját követve sortánc-szerűen adja át a menyasszonyt a jelesebb vendégeknek, esetleg a lakodalmi rangsor és rokonsági fok figyelembevételével név szerint kiáltja ki a következő táncost. Gyakoribb azonban, hogy néhány forduló után “Eladó a menyasszony!” kiáltással megnyitja az általános részvételt. Tánc előtt a jelentkezők a násznagyok asztalán álló tányérba, kosárba vagy a vőfélynél lévő kondérba dobják a tánc “váltságdíját” jelentő pénzösszeget, ill. az asztalra helyezik ajándékaikat.

eskuvo dj varpalota
Menyecsketánc ruha Szilvi és Ákos eskuvőjén

Jelentős mozzanata a menyasszonytáncnak, hogy a menyasszony a vőlegény hozzátartozóival táncol, akik ezzel mintegy kifejezik, hogy a családba befogadták. A lakodalmi illendőséghez szorosan hozzátartozik, hogy a menyasszonytáncban mindenkinek részt kell vennie. A sort a vőlegény zárja, aki vagy a legnagyobb összeget teszi le, vagy ellenkezőleg: szimbolikus megváltást, krajcárt, cipót, almát stb. ad csupán. A vőlegény a tánc végén felkapja az arát, a vőfély pedig az új asszony ölébe helyezve a pénzzel teli kondért, kivonulnak a teremből átöltözni menyecske ruhába.

eskuvo dj szekesefehervar lakeside hotel
Eladó a menyasszony!

A pár kivonulása után – míg az ara átöltözik menyecske ruhába – gyakran tartanak bolond menyasszony táncot is. Ilyenkor a násznép valamelyik bevállalós férfi tagja függönyből vagy más anyagból készült vicces menyasszonyruhát magára aggatva megtáncoltatja a násznépet. Erre aprópénzzel lehet jelentkezni, a befolyt “összeget” a zenésznek ajánlják fel.

Menyasszonytánc helyett lehet menyecsketáncot tartani, ekkor a menyasszony már éjfél előtt átöltözik, és az esküvő hátralevő részére egy lazább öltözéket (általában piros, vagy másmilyen színes alkalmi ruhát) vesz fel. Ezt akkor ajánlom, ha már előre tudjátok, hogy az ara minél előbb szeretne átöltözni, mert pl. szűk, meleg vagy nehéz a ruhája. A vőlegény színben hozzáillő nyakkendőt köthet.

Alternatívák pénzgyűjtés helyett

Gyakran belefutok abba a véleménybe, hogy a párok nem szeretnének ilyen módon pénzt gyűjteni a vendégektől. Erre is van megoldás: pénz helyett lehet jelképesen aprót, vagy kaparós sorsjegyet gyűjteni. Olyan is előfordult már, hogy egyáltalán nem kellett a kondérba semmit dobni, de minden vendég táncolt egyet a menyasszonnyal. Ha eltértek a hagyományoktól, sőt akkor is ha nem, érdemes egyértelműen jelezni a meghíváskor, milyen módon tudják a vendégek átadni ajándékaikat Nektek, nehogy kellemetlenül érezzék magukat amiatt, hogy ők esetleg máshogy készültek.

eskuvo dj balatonfured
Mindig emlékezetes élmény

Szokás-e még?

Több, mint 100 esküvőt végig csinálva egyértelműen azt tudom mondani, hogy igen, ez az egyik olyan hagyomány, mely túlélte a modernizációt, és csupán az általam megjárt lakodalmak 5-10%-ában hagyták ki. Utólag végiggondolva azonban ezeken is elfért volna, hiszen a vendégek mindig várják ezt az eseményt. Ez a lakoldalom egyik fénypontja, ilyenkor még az is táncol néhány lépést az arával, aki amúgy nem bulizós és többnyire az asztalnál ül. Emlékezetes élmény, mely összekovácsolja a násznépet, nem érdemes kihagyni.

Ha egyáltalán nem vagy csak kevés mulatós zenét szeretnétek az esküvőn, akkor javasolni szoktam, hogy ide helyezzük el, hiszen ehhez a hagyományhoz hozzá tartzik ez a zenei stílus.

Bízom benne, Kedves Olvasó, hogy segítettem ezzel a cikkel, hogy kicsit jobban képbe kerülj a menyasszonytánccal kapcsolatos dolgokban. Ha további kérdésed, észrevételed van akár ezzel az írással, a honlappal vagy a munkámmal kapcsolatban, akkor keress bizalommal.

Szeretnéd, hogy én szolgáltassam a zenét az esküvődön?

Kérj árajánlatot ide kattintva!

Az ajánlatkérés semmilyen kötöttséggel nem jár, és kb. 30 másodperc alatt elvégezhető.

Forrás: www.eskuvoimagazin.hu