Július utolsó hétvégéje ismét egy különleges helyszínre vezetett: Juli és Leon, egy holland-magyar pár szabadtéri esküvőjén vehettem részt a festői szépségű Badacsony lábánál.

Rizapuszta – a helyszín – a Gulács és Badacsony között fekszik, közigazgatásilag ugyan Nemesgulácshoz tartozik, de valójában külterületen, szőlőültetvények között található. Elsőre nekem még a GPS sem találta, de egy kis telefonos segítséggel végül könnyen odataláltam. A Szalay Bálint nyugalmazott huszárkapitány által az 1870-es években építettetett kúria reformkori hangulatot idéz, hasonlóan a füredi villákhoz. Nevét a kapitány feleségéről, Teréziáról kapta, akit Rizának becéztek. Az épület előtti, tölgyfákkal övezett térről pedig ilyen kilátás nyílik a Balatonra és a Badacsonyra:

esküvő dj badacsony rizapuszta gulács
A főasztal napnyugtakor
holland angol magyar eskuvo dj balaton
A polgári szertartás előtt

Ezen a nyáron több vegyes nemzetiségű párral is volt szerencsém együtt dolgozni: ilyenkor jól jön a nyelvtudás, így szót értek a külföldi vendégekkel is. Én angolul kommunikáltam velük, de a násznép egy hollandul jól beszélő tagja vállalta, hogy lefordítja Leon családjának és barátainak az anyakönyvvezető szavait. A program részemről itt, a polgári szertartással kezdődött, melyet ezúttal is én hangosítottam. Ezután fotózkodás, majd a vacsora következett. A catering kifogástalan volt, Vincze Péter barátom a szigligeti Kikötő Étterem kitűnő szakácsával hozta a minőséget.

eskuvo dj balaton badacsony szigliget rizapuszta
Pillanatkép vacsora előtt

Szeretem a külföldi-magyar vegyes párokat, mert az ő esküvőik egy kicsit mindig eltérnek a magyar trendtől. Valójában ez csak nekem fontos, miután minden hétvégén esküvőn vagyok, jól esik néha kizökkenni a megszokott rutinból. A tőlünk nyugatra kivándorlók könnyebben engednek meg maguknak olyan különleges ötleteket, melyet a magyar pénztárca nehezebben bír. Másrészt – és Juliék esetében erről van szó – zeneileg nyitottabbak, mint idehaza. Persze minden család más és más, és a hazai násznépek között is kifogható egy-egy nyitott csapat, de a külföldieknél ez szinte garantált. Vegyes nemzetiségű násznép esetén a párok mindig elmondják, hogy nem baj, ha “magyarosra” vesszük a programot, hiszen azért hozták Magyarországra az esküvőjüket, és azért jött el a külföldi násznép is, hogy magyar esküvőt lásson. De mégis, eddig mindig találkoztam a fent említett nyitottsággal. Hozzá kell tennem azt is, hogy a magyar esküvő kultúra kifejezetten bulizós néhány nyugati nép szokásaihoz viszonyítva, és ezt a külföldiek is nagyon élvezik, szóval az alap lendületet mégis csak a jó magyar virtus adja. Vagy ilyenkor jobban megerőltetjük magunkat, hogy megmutassuk ezeknek a külföldieknek, mennyire tudunk mi mulatni? Ki tudja.

holland angol magyar eskuvo dj balaton
Open Air wedding party a Badacsony lábánál

Juli és Leon esküvőjén is elővettük az esküvős kötelezőket, így a násznép idősebb magyar tagjainak igényei is teljesültek. Egyébként a holland vendégek szintén jól érezték magukat ezekre a zenékre is. Éjfél után azonban a 90-es és 2000-res évek elektronikus zenéire hangolódtuk rá: szólt Fatboy Slim-től a Faithless-en át a Prodigy-ig minden, megspékelve a mai kedvenc slágerekkel és néhány rock and rollal. Hatalmas élmény volt a felénk tornyosuló tölgyfák ágai alatt a Born Slippy-t elindítva látni, ahogy a fiatalabb vendégek örömteli sikításban törnek ki, majd végigtombolják az egészet – és ez csak egy jelenet ebből a fantasztikus buliból. Nehéz leírva visszaadni, jó volt ott lenni.

Ha tetszett a beszámoló, és szeretnél elhívni az esküvődre DJ-nek, kattints ide:

 

Ajánlatot kérek!

Az ajánlatkérés semmilyen kötöttséggel nem jár, és kb. 30 másodperc alatt elvégezhető.