Esküvő DJ-ként gyakran szembejön a mulatós zene kérdése, hiszen nagyon megosztó ez a zenei stílus. Sokan alapból azért hívnak zenekar helyett DJ-t, mert egyáltalán nem szeretnének lakodalmas zenét hallani az esküvőn. Ezzel kapcsolatban szeretném most leírni a tapasztalataimat, hátha ezzel tudok segíteni nektek, hogy jobb hangulat legyen a Nagy Napon.

Azt szerintem beláthatjuk, hogy a mulatós zene az utóbbi években a reneszánszát éli, és a roma zenészek rég látott népszerűségnek örvendenek. Kis Grofót, Jolly-t, Nótár Mary-t és a többieket olyan mainstream rendezvényekre és műsorokba is elhívják, amikre 10 évvel ezelőtt nem nagyon volt példa. Nem is csoda, hiszen folyamatosan teltházas bulikat csinálnak. Ennek ellenére talán a legmegosztóbb zenei stílus ma a szórakoztatóiparban, amit sokan elutasítanak és különböző okokból mélységesen lenéznek.

mulatós esküvő DJ
“A vonat nem vár…”

Van-e helye mulatósnak és vonatozásnak egy modern esküvőn?

Ha egy kicsit kibővítjük a probléma felvetést, akkor a kérdést inkább így tenném fel: van-e értelme bármit kizárni egy esküvőn?

Egy bejáratott zenei stílusú diszkóba (vagy étterembe) azért megy el valaki, mert szereti azt a fajta zenét (vagy konyhát), amiről az a hely híres. Ezzel szemben egy esküvőn vagy céges bulin legtöbbször különböző korú és ízlésű emberek kerülnek egy társaságba. Ha nem buliztál folyamatosan együtt a vendégek nagy részével, és nem ismered részletekben menően a zenei ízlésüket, akkor nem javaslom hogy bármilyen közkedvelt stílust kizárjunk a repertoárból. Természetesen voltam már olyan lagziban, ahol az ifjú pár előre kérte, hogy hanyagoljuk a mulatóst, és az este folyamán kiderült, hogy a csapat tényleg nem igényli. A legtöbb ilyen kizáró kérés azonban legkésőbb este 10 órára megdőlt: először tőlem kérték folyamatosan ezeket a zenéket, majd miután kiderült, hogy az ifjú pár kérésére hanyagolom, velünk beszélték le, hogy mégiscsak erre bulizzunk. A vonatozásnál legtöbször szintén így járunk: amikor a pár kiköti, hogy a vonatozást, a kacsa táncot, meg a többi “proli” báli eseményt hagyjuk ki, akkor fog a násznép vacsora utáni harmadik számnál egymásba kapaszkodva zakatolni az asztalok között (sokszor direkt, heccből 🙂 ).

Egy jó hangulatú lagzi nem az a terep, ahol a vendégeket akár zenében, akár gasztronómiailag jó ízlése lehet nevelni. Ha megkíséreljük, annak könnyen lehet az a vége, hogy a vendégek rosszul érzik magukat, és vagy a helyszínen szabotálják valamilyen módon, vagy egész egyszerűen felöltöznek és elmennek. Az esküvő ugyan a ti Nagy Napotok, de azért ez a nap ugyanúgy szól a szüleitekről is, akik büszkék rátok, és akiknek talán az a legnagyobb elismerés szülőként, hogy a gyermekük összeházasodik választottjával. És ugyanúgy szól a vendégekről is, akik szeretnek titeket, de azért szeretnék jólérezni magukat az este folyamán a saját igényeik szerint. Ha különlegesebb, modernebb esküvőt szerveztek, ezt mindenképp érdemes megfontolni a saját vendégeitek ismeretében, mert tapasztalatom alapján a legtöbb lakodalom a bevált séma szerint működik jól.

mulatós esküvő DJ
“Indul a hat hengeres limbó hintó!”

A mulatós zene többször volt segítségemre, amikor már semmi más nem segített. Amikor minden zenei stílussal próbálkoztam már, de a násznép egyszerűen nem akart felállni táncolni, akkor végül ez alapozta meg az aznap esti buli hangulatát. Éppen ezért mindig tartok magamnál maximum egy-két órányi jól ismert, hagyományos lakodalmas zenét, amit igény esetén elő lehet venni. Egy DJ-s esküvőn azonban ennél több mulatóst nincs értelme játszani, hiszen egy DJ előnye a zenekarral szemben az, hogy sokkal szélesebb repertoárt tud felvonultatni, sokkal több modern zenét tud játszani, és így a többi stílus látja kárát a dolognak. Így aki ennél több lakodalmas zenét szeretne hallani, annak azt javaslom, hogy inkább zenészben vagy a zenekarban gondolkodjon.

Ha te is egyetértesz velem, és egy jó hangulatú bulit szeretnél az esküvődön, akár egy csipetnyi mulatós zenével, akkor kérj árajánlatot ide kattintva.