Sokakban felmerül a címben szereplő kérdés, és gyakran kérik ki ezzel kapcsolatban a véleményemet az ifjú párok, ezért úgy láttam, érdemes lenne ezzel a témával is foglalkozni kicsit.

Esküvő DJ-ként láttam ilyet is – olyat is, ezúttal is a saját szubjektív véleményemet írom le, nem biztos hogy feltétlenül rossz lesz az esküvőd, ha másképp cselekszel, mint ahogy alább tanácsolom.

A vőfély személye régebben magától értetődő volt egy esküvőn, de az utóbbi időben egyre többször tapasztalom a párokkal beszélgetve, hogy a városi fiatalok irtóznak a népviseletbe öltöző, csizmás-kalapos-bajszos, ízes tájszólással verselő figurától. “Ott ülünk egy négycsillagos hotelben a város közepén, erre kijön a konyhából ez a pasi egy tál húslevessel a kezében, és arról magyaráz rímekbe szedve, hogyan vágta le a kakast a kertben az imént. Hát hogy jön ez ide?” – kérdezték tőlem nem egyszer. “A ceremóniamester meg elmond három mondatot, és elkér érte kétszázezret.” – hangzik a fejtegetés tovább. Mindenki próbál fogni a költségeken, de vajon tényleg pont őket kellene nélkülöznünk az esküvőn?

011_lakodalmi_szokasok_clip_image004.jpg

Vőfélyek anno

Oké, de mi a különbség a kettő között?

 

Azzal érdemes kezdeni, hogy tisztázzuk, mi is a különbség a vőfély és a ceremóniamester (CM) között. Ehhez Kovács Kata ceremóniamester kitűnő leírását szeretném kölcsönözni (a teljes cikk itt olvasható), röviden kiemelve a lényeget:

“Tulajdonképpen mindkét személy jelenléte az esküvőn ugyanazt jelenti. Van egy ember, aki irányítja az esküvőt, aki az ifjú pár helyett szól a násznéphez, ha kell, vidám perceket szerez mindenkinek. Célja mindkettőnek, hogy a lakodalom fergeteges legyen! Különbség a stíluselemekben van. Így mindenki eldöntheti kihez, melyik áll közelebb.

 

A vőfély ragaszkodik a már megszokott elemekhez: lánykikérés, rímekben beszélés, megjelenéséhez kulcsfontosságú a bokrétás kalap és a szalagokkal feldíszített vőfélybot stb.

 

A Ceremóniamester megjelenése elegáns, modern öltözék, férfiaknál öltöny, nőknél bármilyen elegáns ruhadarab, nem beszél rímekben, nem költ verseket, és főleg nem kéri ki a menyasszonyt a lányos háztól.”

Ceremónia mester dj esküvőre
Egy elegáns CM feldobja a hangulatot.

Néhány példa, miért fontos

 

Nézzük, miben lehet segítségedre ez a személy:

  • Összefogja násznépet
  • Irányítja az esküvő menetét, betartva a programot
  • Levezényli a beszédeket, elegáns keretet adva nekik
  • Hangulatot teremt az üres időszakokban (pl. játékokkal)
  • Gyorsan és profin reagál a váratlan helyzetekre

És hogy neked személy szerint mennyire fontos, hogy valóban legyen ilyen segítséged, arra szeretnék néhány személyesen átélt történetet példaként leírni.

Általában szertartás után, de még a vacsora előtt szokták elkészíteni a fényképeket a násznépről. Ha a vacsora másik helyszínen van, a násznép ilyenkor vonul át ide a szertartás helyszínéről. A messziről jött vendégek ilyenkor foglalják el a szállást, melynek szerencsés esetben a hotelként is működő étterem ad otthont, vagy valamilyen közeli szálláshely. És ilyenkor szoktak indokolatlanul szétmászkálni, szétszórodni az emberek. A vőlegény tanúja cigiért megy, a másik eltéved a városban, a sógorék pedig még gyorsan hazaszaladnak megetetni a kutyát, mert elfelejtették. Ezek mind megtörtént esetek, amik miatt a program durván megcsúszott, emberek maradtak le a csoportképről, késtek el a vacsoráról, vagy éppen miattuk késett háromnegyed órát a vacsora, és éhezett mindenki rájuk várva. Ha hívtak volna egy esküvőt irányító személyt, az az elején tisztázta volna, hogy az este folyamán neki kell jelezni, ha bárki el szeretne térni a menetrendtől, és ha előre borítékolható, hogy valamelyik ilyen egyéni akció problémát okoz, akkor nem engedi megtörténni.

dj esküvőre
Nincs rosszabb a vacsorát unatkozva váró vendégeknél.

Szintén megtörtént egy barátom esküvőjén az alábbi történet. Én szolgáltattam a zenét a lagzin, és mivel nem hívtak ceremóniamestert, megkértek, hogy konferáljam fel az eseményeket és vezessem le azt a két játékot, amivel készültek. A vőlegény barátai menyasszony rablást terveztek 11 órára. Én ilyenkor nem tudok velük tartani, hiszen a helyszínen kell a zenével foglalkoznom továbbra is, ezért megbíztam a vőlegény bátyját, hogy tartsa egyben a dolgot. Felhívtam a figyelmüket, hogy nagyon ügyeljenek arra, hogy ne legyen hosszú ez az esemény, ugyanis ha a keménymag hosszú időre eltűnik, akkor lőttek a hangulatnak. A menyasszonyt a közeli diszkóba szöktették. A vőlegény bátyja első körben autóval elvitte a szöktető csapatot, majd bejelentettük, hogy “ajjaj, elrabolták a menyasszonyt”. A báty ezután visszajött a vőlegényért és együtt elindultak a diszkóba, hogy visszarabolják. Igen ám, de a diszkó zárva volt, ezért az erősen illuminált állapotban lévő rablók úgy döntöttek, hogy a közeli földalatti pince-kocsmába mennek le, amiről senkinek nem szóltak, és a pincében sajnos nem volt térerő sem. Innen már gondolom sejthető, mi történt: a csapat egy bő fél óra után eszmélt rá, hogy senki nem tudja hol vannak, hívni sem lehet őket, és esetleg vissza kellene indulni. Összesen majdnem másfél órát voltak el, az éjfélre tervezett menyasszonytánc megcsúszott, a hangulat a lagzi helyszínén teljesen leült, az idősek közül sokan hazamentek. Egy vőfély felügyelete alatt ez nem történhetett volna meg.

Volt olyan Balaton parti felkérésem, ahol egyetlen részeg vendég teljesen tönkretette az egész estét. A buli elején még kifejezetten jó fejnek tűnt, örültem is hogy ott van, mondván ő lesz a segédem, hiszen folyamatosan táncolt és bevont másokat is a buliba. Egy idő után azonban agresszívvá vált. Rövidesen azt vettem észre, hogy gyakorlatilag senki nincs a teremben, mindenki kint ácsorog. Kiderült, hogy a “segédem” verekedésbe keveredett a környéken nyaraló dán turistákkal, akik beledobták a tóba. Ezután az egyik padra feküdt, és a haverja ölébe bújva zokogott. A násznép egy darabig körbeállva nézte, aztán negyed egykor közölték velem, hogy akkor pakolhatok, vége a rendezvénynek. Ez volt a legrövidebb lagzim. Ha lett volna olyan ember, aki időben felismeri a veszélyt és kezeli a helyzetet, el lehetett volna kerülni a bajt.

részeg vendég vőfély dj esküvőre
Ilyenkor jól jön egy profi, aki kezeli a helyzetet.

De tudok számos ellenpéldát mondani, amikor a násznép már a leves után felállt táncolni, a sültes tál pedig kihűlt, mert nem akarták abbahagyni a táncot a vacsora hátralevő részének elfogyasztása miatt sem. A hangulat végig a tetőfokon volt, senki nem volt veszélyesen részeg, nem volt menyasszony rablás sem és úgy általában minden flottul ment. Ilyen esetben valóban nem volt szükség a CM segítségére.

 

Konklúzió

 

Az, hogy szükségetek van-e CM-re, elsősorban attól függ, milyen esküvőt képzeltek el. A fenti példákat tekintve azonban úgy gondolom, hogy a legtöbb esetben fontos egy olyan ember jelenléte az esküvőn, aki irányítja azt. Ez az ember lehet valamelyik barátotok is, de ilyenkor az szokott lenni a probléma, hogy legtöbbször nem profi, és félresiklik a dolog (pl. nem tartja megfelelően kézben a dolgokat, vagy túlértékeli a saját szerepét). Ha anyagilag belefér nektek, mindenképpen javaslom, hogy egy ebben jártas személy segítségét kérjétek, megéri.

A környéken több vőfélyt ismerek, akik 50.000 Ft környékén vállalnak esküvőket, de egy felkapott ceremóniamester akár ennek a többszörösét is elkérheti.

Vannak persze olyanok is, aki szándékosan csendes, visszafogott, beszélgetős esküvőt képzelnek el maguknak. Ezzel sincs baj, és nekik tényleg nincs szükségük a vőfély/CM hozzáadott értékére.

Több szolgáltatótól hallottam már, hogy a fentebb vázolt okokból kifolyólag nem vállalnak el olyan esküvőt, ahol nincs vőfély/CM. Ezek a szolgáltatók általában a magasabb piaci szegmensben mozognak, ahol amúgy is belefér a költségvetésbe egy ilyen személy, de nem árt tudni erről a jelenségről sem.

Miben tudok én segíteni?

 

szolgáltatásaim között szerepel, hogy segítek irányítani a násznépet, felkonferálom az eseményeket, és akár egy-két könnyedebb játék levezetését is vállalom. Fontos tudnod azonban, hogy ez messze nem olyan mélységű dolog, mint amit egy vőfély vagy ceremóniamester adhat. Nekem elsősorban a zenével kell foglalkoznom, nem tudok ott lenni a kinti helyszíneken, és egyébként is úgy gondolom, hogy egyetlen ember teljes mértékben, maximális alapossággal a ceremóniamester és a DJ feladatát nem tudja egyszerre elvégezni. Ez tehát csupán egy kis segítség, melyet kérésetekre szívesen a szolgálatotokba állítok, de egy vőfélyt vagy ceremóniamestert nem tudok helyettesíteni.

Az esküvőd zenei feladatait azonban 100%-ban rám bízhatod. Vedd fel velem a kapcsolatot és kérj árajánlatot ide kattintva.