Mitől számít legálisnak egy DJ ma Magyarországon? És Hogyan tudod ellenőrizni?

Tőlem is többször kérdezték már az ügyfeleim, hogy “ugye a papírjaid rendben vannak?”. Tényleg jó tudnod róla, amikor kiválasztod a Nagy Nap egyik legfontosabb szolgáltatóját nem kevés pénzért, hogy valóban legálisan dolgozik-e. Nem csak azért fontos, mert ha a hatóságok (Pl. a NAV) véletlenül pont a Te esküvőd közepén rontanak be a szolgáltatókat ellenőrizni, akkor minden rendben legyen – valljuk be, erre kicsi az esély: a zártkörű rendezvényeknél ritkán kell a hatóságok zaklatásától tartani. Egy DJ sokkal hamarabb fut bele ilyen ellenőrzésbe, ha szórakozóhelyen zenél – hanem azért is, mert a legális működés bizalmat áraszt és alapfeltétele egy profin működő szolgáltatásnak.

Legális esküvő DJ
Ma már mindössze ennyi egy DJ lemeztáskája.

A DJ működésének jogi feltételei

 

Szerencsére könnyű manapság DJ-ként dolgozni Magyarországon. Mindössze a következő két dolognak kell megfelelni:

  • A DJ-nek jogdíjat kell fizetnie a MAHASZ felé, hogy másolt hangfelvételekkel dolgozhasson.
  • A DJ-nek az ebből származó jövedelme után valamilyen formában adót kell fizetnie.

A MAHASZ többféle lehetőséget is kínál a jogdíj fizetésre, a legáltalánosabb változat szerint kb. 120.000 Ft-ot kell a DJ-nek évente fizetnie, ezért cserébe bármennyi másolt zenét felhasználhat bármilyen formátumban (Mp3, CD stb.). Ez a legjobb megoldás, hiszen így bármilyen forrásból és formátumban is dolgozik, jogilag tiszta marad. Természetesen, ha a DJ laptopról zenél, azon is jogtiszta op. rendszernek (Windows vagy Mac OS) és DJ-szoftvernek kell lennie. Ha a DJ csak és kizárólag eredeti bakelitlemezt, CD-t ill. online boltban vásárolt (számlával igazolt) felvételeket használ, mentesül a jogdíjfizetés alól, de ez a gyakorlatban nem nagyon megvalósítható, vagy csak erős kompromisszumokkal.

Hogyan tudod ellenőrizni?

 

Erre többféle lehetőséged is van:

A Lemezlovas Egyesület működtet egy legalisdj.hu oldalt pontosan erre a célra, ahová minden jogdíjfizető tagot regisztrál. Ha a DJ nem tagja a szövetségnek, akkor nem kerül fel erre az oldalra, de ha rendszeresen zenél, akkor mindenképp megéri tagnak lenni, hiszen jelentős kedvezményt kap a jogdíjból, éppen ezért a komolyan dolgozó DJ-k ide regisztrálva vannak. (Azt még érdemes tudni, hogy néhányan a “nagy öregek” közül is sportot űznek abból, hogy nem ismerik el a jogdíj rendszer működését, mókás viták vannak erről különbőző fórumokon, de büntethetők, ha nem fizetnek, ez a lényeg.)

Tipp: ne a megyei listán, hanem a név szerinti listán keresd a kiszemelt DJ-t. Én is a Veszprém megyei listán vagyok fent, pedig már évek óta Fehérváron élek. 🙂

Ezen kívül a DJ-k sorozatszámmal ellátott névre szóló hologramos kártyát kapnak minden évben, melyet fel kell tudniuk mutatni az ellenőröknek. (Vagy ha a ritkábban használt lehetőséggel élnek, és CD-nként jogosíttatnak, akkor minden írott CD-jükön kell lennie egy hologramos Mahasz matricának. Retro DJ-knél ez a megoldás is előfordul időnként.)

legális esküvő DJ
Így néz ki az a bizonyos Mahasz kártya. Forrás: www.djszovetseg.hu

A második feltétel viszonylag könnyen ellenőrizhető: ha kapsz számlát / nyugtát a szolgáltatás után, akkor a DJ adóügyileg is tiszta (valószínűleg – de ha csal a számlákkal, az már nem a Te problémád, hanem az övé.).

OSZK Vizsga

 

Régebben a DJ-knek is is szükséges volt szakképesítéssel rendelkeznie, melyet az OSZK (Országos Szórakoztatózenei Központ) adott ki vizsgázatás után, azonban ennek kötelező jellegét 2006-ban eltörölték. Sajnos az utolsó években már nem volt minőségi számonkérés, csak a pénzről szólt a dolog, így az akkori formájában nem volt értelme fenntartani. Én akkoriban kezdtem el lemezlovasként dolgozni, és már nem csináltam meg, de a régebbi generáció tagjai büszkén hivatkoznak szakképesítésükre, jogosan, hiszen a ’90-es években még nem mehetett át akárki ezeken a vizsgákon.

Ha legálisan dolgozó DJ-t szeretnél hívni az esküvődre, keress bátran! Kérj árajánlatot ide kattintva!