Komoly fejtörést tud okozni a megfelelő zeneszolgáltató kiválasztása. Az, hogy ki milyen zenét szeret, ízlés dolga, de a zenei stíluson túl vannak olyan objektív szempontok, amiknek egy DJ-nek meg kell felenie, hogy komoly esküvő vagy party-zene szolgáltatónak számítson, és nyugalommal rá lehessen bízni egy megismételhetetlen este zenei feladatait. Hogy mik ezek? Ebben szeretnék egy kicsit a segítségedre lenni. Nem rövid a cikk, igyekeztem minden infót összegyűjteni.

Hogyan válasszt DJ-t esküvőre?
A cél mindig a jó hangulat.

Legtöbbünkről elmondható, hogy nem szervez rendszeresen partikat, nem minden második haverja DJ, így ha eseti jelleggel esküvőt, szülinapi bulit vagy céges rendezvényt szeretne szervezni, igencsak törnie kell a fejét, hogy merre induljon el. Gyakran hallom a pároktól, hogy a saját esküvőjük előtt csak évekkel jártak másik lagzin, azon sem DJ zenélt, és már csak halványan rémlik számukra, hogyan is kell egyáltalán egy esküvőnek kinéznie. Sokszor már az is elég lenne, ha legalább egyetlen ilyen buliban részt tudtak volna venni, hogy valamilyen képük lehessen a dologról. Nehéz látatlanban kiválasztani azt a szolgáltatót, akire rá merjük bízni életünk egyszeri és megismételhetetlen nagy napját, de akár egy kerek évfordulós születésnapi bulit, vagy egy fontos céges rendezvényt, melyre a vevőinket/partnereinket is meghívjuk.

Sokat gondolkodtam rajta, hogyan ismerhetnének meg jobban az esküvőjüket szervező párok. Ugyan az “élesben” meghallgatást nem helyettesíti, de a nemrég indult videobologom talán nyújthat némi segítséget ebben:

A megbízható DJ ismérvei

 

 • 1. A megrendelő és a vendégek zenei igényeit követi. Egy profi zene szolgáltató tudja, hogy a buliért elkért pénzért cserébe nem saját magát, hanem a vendégeket szórakoztatja. Ebben akár még az is benne van, hogy időnként olyan zenét is lejátszik, amit nem szeret. Kellően felkészült a szükséges stílusokból, tapasztalatból tudja, mik a slágerek, milyen zenére indul be a buli, figyeli a közönség reakcióit. Stílust vált, ha szükséges, de ha sikerült elkapni a fonalat, akkor fenntartja a hangulatot addig, ameddig a közönség bírja szusszal. Gyakran hallom, hogy bizonyos DJ-k kikötik: ők nem játszanak mulatóst. Általában presztízs okokból teszik, nem szeretnék ezzel kockáztatni a “jó” hírnevüket. Én ezzel nem értek egyet, de ez az ő döntésük, sok megrendelőt veszítenek, akik aztán átjönnek hozzám. Szerintem a jó hírnév alapja, ha egy DJ minden körülmények között képes jó hangulatot teremteni, és ha ehhez mulatós kell, akkor azt kell játszani.
Esküvő DJ
Kiss Attila Esküvő DJ munka közben
 • 2. Van tapasztalata esküvős zenélésben. Többször olvastam már azt a megfejtést internetes fórumokon, hogy minek esküvő DJ-t hívni, amikor egy club DJ egy estés gázsijáért, azaz kb 30.000 Ft-ért megcsinálja ugyan ezt. Lehet ugyan szerencséd ezzel (a lottón is szoktak nyerni), de figyelmeztetlek: elég nagy a kockázat. Az ilyen jellegű eseményeken a gyerekektől a nyugdíjasokig mindenki szeretné jól érezni magát, ami szélesebb zenei felkészültséget igényel. És az sem árt, ha nem ez a második esküvője a kiszemelt DJ-nek. Tény, hogy valahogy el kell kezdeni ezt is, de arra ott van a cimborája lagzija, ott lehet gyakorolni.

 

 

 • 4. A rendezvényhez méltó hang és fénytechnikát biztosít. Az ördög sosem alszik, de egy minőségi, jól karbantartott technika minimalizálja a kockázatot. A hangtechnikát kezelni is tudja, a hang jól szól (nem hangos, nem halk, pont élvezhető), a mikrofon lehetőleg nem gerjed. A lézert nem erőlteti, mert tudja, hogy a fotósok utálják. Legyen nála vezeték nélküli mikrofon, elegendő fény- és hang, és a lehetőségeihez mérten legyen felkészülve a hirtelen felmerülő igényekre. Nálam pl. mindig ott van a 15 m-es VGA kábel az esti vetítéshez. Hányszor segített már…

 

Esküvő DJ választása kérdések
Annamariék esküvőjén ilyenek voltak a fények.
 • 5. Ügyel a kinézetre, megjelenésre. Ebbe beletartozik, hogy igényes külsővel, megfelelő testi higiéniával, az alkalomhoz illő ruházatban jelenik meg a rendezvényen. De erra is odafigyel, hogy a DJ pult környékén maximálisan rend legyen. (Kábelek elvezetve, tape-pel leragasztva botlás ellen. Konnektorba, elosztóba ne folyhasson folyadék. A DJ pult esztétikusan nézzen ki, stb… ) És talán az is ide sorolható, hogy nem részegedik le hajnalra.

 

 • 6. Szerződést köt és pontosan azt adja, amiben megegyeztetek. Nem mást küld maga helyett, azt/vagy azzal azonos értékű a technikát hoz, amit ígért. Nem késik, nem lép le előbb, nem mondja le a munkát az utolsó pillanatban, mert az előző este túl hosszúra sikerült (true story). Egyszóval szavahivető, megbízható. Ezt írásos alapokra is helyezi: szerződést köt, mely mindkét fél igényeit rögzíti.

 

 • 7. Megkéri az árát. Lehet olcsón jót kifogni, de ha azért olvasod e sorokat, mert szeretnél nyugodt lenni az esküvőd zenei részére kapcsán, akkor legjobb, ha elfogadod: egy tapasztalt, minden szempontból megbízható DJ nem a legolcsóbb árat fogja adni a piacon. És van egy összeg, ami alatt egyszerűen nem várhatsz minőségi szolgáltatást. Miért kerül ennyibe? Az árak alakulásáról, okairól itt találsz egy bővebb írást.

  Hogyan válassz esküvő DJ-t?
  Érdemes az ár/érték arányra is figyelni. El kell fogadnunk, hogy bizonyos ár alatt szinte kizárható a színvonalas szolgáltatás.
 • +1 Erre is figyelj: beszéljétek meg, és a család is fogadja el, hogy DJ-t fogja a talpalávalót szolgáltatni. Többször tapasztaltam már, hogy a szülők nem bírták megemészteni, hogy nem zenész játszik a gyermekük esküvőjén, és nem végig mulatós zene szól. Ebből a helyszínen lett konfliktus, ami rányomta a bélyegét a hangulatra. Olyan is volt, hogy három héttel az esküvő előtt mondták le a munkámat, mert végül mégis zenekart hívtak a rokonság nyomására. Ezt érdemes az esküvőszervezés kezdetekor tisztázni.

Mit kérdezz?

 

Összegyűjtöttem a leggyakrabban intézett kérdéseket, melyeket a párok szotkak feltenni nekem. Néhányra meg is adom a választ, de a többivel kapcsolatban az általatok választott DJ-t érdemes kérdezni.

 • Mit játszik és mit nem? Játszik-e mulatóst? Legyen-e egyáltalán mulatós az esküvődön?

A legutolsót magadnak tedd fel, mert a válasz nem is olyan egyszerű, pedig sokan lezárnák ennyivel: ez az én esküvőm, és itt márpedig nem lesznek ilyen proli zenék. A mulatós nagyon megosztó, mindig ez a fő vitatéma a bulikon, ezért emelem ki itt is. Mindig akad valaki a vendégseregből, aki elvárja ezt egy esküvőn, és ha nem kapja meg, a helyszínen fogja ezzel karcolni a DJ és a te idegeidet is. Itt találsz egy eszmefuttatást a témáról.

Esküvő DJ kérdések tippek

 

 • Meddig tartanak a bulik általában?

Általános tapasztalat, hogy a vendégsereg legtöbbször 10-12 órát bír, utána elfárad és nyugovóra tér. Valljuk be, nem csoda, hiszen sok minden történik egy ilyen estén. Ez azt jelenti, hogy ha du. 4-kor elkezdődik az esküvő a kikérővel vagy a szertartással, akkor az várhatóan hajnal 3-4 óra felé véget ér. Vannak persze kivételek, de ha lehet egy javaslatom, akkor ne ess abba a hibába, mint azok a menyasszonyok, akik túl nagy elvárást támasztottak a bulival kapcsolatban, várták, hogy még reggel 6-kor is asztalon táncolás lesz, és szomorúan ültek, amikor fél 4 környékén az utolsó vendég is elköszönt az amúgy teljesen jól sikerült esküvő végén.

 • Kér-e vacsorát? (És ehhez kapcsolódóan: van-e allergiája, esetleg vegetáriánus-e?)

Erre írom is a választ: igen, a szokásjog szerint illik a szolgáltatókat (fotós, videós, zenész/DJ, vőfély/CM stb.) is megvendégelni. Nem feltétlenül kell a teljes esküvői menüsort kérni nekik, de valamit célszerű enniük. Sokszor egy fél napot ott vannak veletek, és ezt nehéz étkezés nélkül kibírni.

 • Kér-e foglalót?

Jó ha tudod: a foglalót sajnos elbukod, ha később mégis lemondod a szolgáltatást, de ha a DJ mondja le, a foglaló dupláját kell visszafizetnie.

 • Kér-e szállást?

Egy esküvőn sokszor 12-14 órát dolgozik a DJ, ez után hajnalban nem jó még órákat vezetni.

 • Mi kell a DJ-nek a helyszínen?

 

 • Hogy néz ki a foglalás folyamata?

 

 • Mik a fizetési feltételek? Mikor és hogyan (kp. vagy utalás) kell fizetni?

 

 • Köt-e szerződést?

 

 • Mi történik, ha le kell mondania a rendezvényt, akár “vis maior” miatt (pl. baleset)?

 

 • A helyszínen tartott polgári szertartás hagosítását vállalja-e? Ha igen, külön pénzbe kerül-e?

 

 • Ha az ajánlatban megadott vállalási időn túl is tart a buli, akkor milyen felárral kell számolni?

 

 • Hoz-e magával valakit, pl. segédet vagy a feleségét/barátnőjét?

 

Bízom benne, Kedves Olvasó, hogy segítettem ezzel a cikkel, hogy kicsit jobban képbe kerülj a DJ-vel kapcsolatos dolgokban. Ha további kérdésed, észrevételed van akár ezzel az írással, a honlappal vagy a munkámmal kapcsolatban, akkor keress bizalommal.

Szeretnéd, hogy én szolgáltassam a zenét az esküvődön?

Kérj árajánlatot ide kattintva!

Az ajánlatkérés semmilyen kötöttséggel nem jár, és kb. 30 másodperc alatt elvégezhető.